Elke medewerker levert een product aan jouw bedrijf. Weet jij welke?

Wat is nou écht belangrijk in mijn rol?

Wanneer een scaleup ondernemer klaagt over medewerkers, dan raakt dit over het algemeen twee thema’s:

  1. Eigenaarschap – “Mijn mensen denken niet proactief mee aan het verbeteren van de business.” Of: “Mijn mensen nemen niet genoeg verantwoordelijkheid over het eindresultaat. Ik moet nog te veel voor hun nadenken.”
  2. Niveau – “Ik twijfel of iedereen in mijn huidige team goed genoeg is voor de volgende groeifase van het bedrijf.”

Deze twee thema’s zijn goed aan te pakken door meer rolduidelijkheid: wat je exact verwacht van jouw medewerkers. Een goede start om meer rolduidelijkheid te creëren is door alle bestaande rollen te koppelen aan een product.

Met andere woorden: al jouw medewerkers leveren één of meerdere producten aan jouw bedrijf. Een content marketeer levert bijvoorbeeld blog artikelen als product, met als productresultaat: aantal likes per artikel door kernklanten.

Het evalueren van je medewerkers in termen van producten vereist een verschuiving in je mindset: je beschouwt je mensen niet als medewerkers, maar als een bedrijf die een product levert. Een waardevol product, die jij inkoopt om jouw bedrijf verder te helpen naar de volgende fase. 

Bij veel rollen zijn de producten snel te verzinnen. Bij sommige niet. Een simpele oefening om dit voor elke rol/medewerker te bepalen is door de volgende vraag te stellen

“Stel, ik huur deze medewerker als freelancer in. Wat is dan: 1. het eindproduct waar ik geld voor wil betalen, en 2. het eindresultaat dat ik wekelijks/maandelijks verwacht van dit product?’

Op deze manier is er altijd rolduidelijkheid, voor zowel de manager als voor de medewerker. Natuurlijk leveren veel medewerkers meer dan 1 product. De kunst is om (samen!) te bepalen wat de juiste rangorde is van deze producten. Oftewel: welk product heeft je hoogste prioriteit, tweede prioriteit, etc.

Om verder te gaan op het voorbeeld van de content marketeer. Dit zou een lijst en prioritering zijn van zijn te leveren producten:

  1. Blog artikelen, wekelijks.
  2. Nieuwsbrief, tweewekelijks.
  3. Social media updates, dagelijks.
  4. Contentstrategie, per kwartaal.

Alle producten in kaart gebracht? Bepaal dan het volgende niveau van de producten.

Vaak wordt gezegd dat de kwaliteit van je medewerkers bepaalt hoe snel en gezond je bedrijf doorgroeit. Dit is gedeeltelijk waar. Natuurlijk, zonder A-spelers bereik je snel je plafond. Maar wat écht bepalend is, is of deze A-spelers excelleren in hun uitvoering – en of zij hun rol / product(en) naar een hoger niveau brengen.

Want wat heb je aan A-spelers die ‘op papier’ geweldig zijn, maar niet méér doen wat nodig is? Die je niet verrassen met nieuwe manieren van werken en denken? Deze medewerkers leveren misschien wel het verwachte niveau van jouw huidige organisatiefase, maar niet het niveau van je volgende organisatiefase.

Een idee die ik wel eens voorstel aan scaleup ondernemers, is dat zij een officieus ‘contract’ tekenen met de medewerker, met de afspraak dat de medewerker pas de organisatie verlaat wanneer zijn rol naar een hoger niveau heeft gebracht. Dit verlegt de focus van de medewerker van uitvoering naar verbetering / optimalisatie van zijn rol. Het zou toch briljant zijn, wanneer elke medewerker bezig is om zijn rol klaar te stomen voor de volgende groeifase?

Om dit voor elkaar te krijgen heb je nog één ingrediënt nodig: een duidelijke visie over het product dat deze rol moet opleveren. Van elk product moet duidelijk zijn:

  1. Wat TOP kwaliteit is. Wat is de minimale kwaliteitseis van het product dat een medewerker levert? Dit moet voor alle medewerkers die dit product leveren duidelijk zijn. Probeer hier dan ook harde kengetallen aan te koppelen, waar mogelijk.
  2. Wat het volgende niveau is. Naar welk niveau moet de medewerker zijn product brengen, wil het klaar zijn voor de volgende organisatiefase? Een simpel voorbeeld: wanneer je in een startup fase zit met 1 salesmedewerker, dan is het niet essentieel om een stap-voor-stap salesproces te hanteren. Maar voor een volgend niveau is dit wél nodig.

Niet alle CEO’s en managers hebben een duidelijke visie op alle producten die hun medewerkers leveren. Zo zijn er CEO’s die heel weinig verdieping / interesse hebben op het gebied van finance. Of bijvoorbeeld op online marketing. Mis je deze verdieping, ga dan niet een productvisie bepalen, maar laat een externe expert dit doen.

Wij raden altijd aan om gedegen Scorecards op te stellen per rol, waarin duidelijk wordt beschreven wat de rolmissie is, gekoppeld aan harde resultaten. Met dit artikel willen we hier dus een extra laag aan toevoegen: alle producten die de rol levert, inclusief een prioritering van deze producten, de minimale kwaliteitseis, en het volgende niveau.

Dank voor het lezen. Heb jij goede ideeën over het creëren van meer rolduidelijkheid, mail me dan op jan@scaleupcompany.com, of bel me op 0618804051.


Verwacht je snelle groei in 2019 maar wens je meer structuur een schaalbaarheid?
Op 29 januari starten we met een nieuwe groep scaleup MT’s, die we een jaar begeleiden bij het implementeren van de Scaling Up methode. Meld je aan via deze link.


ScaleUp Company